Калина - как все начиналось

Вільне спілкування
kreativ
Легенда Форуму
Дякував (ла): 635 разів
Подякували: 1760 разів
Контактна інформація:

Калина - как все начиналось

Повідомлення kreativ » 13 жовтня 2019, 08:49

Я думаю, многим будет интересно повспоминать как это все было. тем более уже сразу под статьей находится комментарий, указывающий на неточности)

https://molbuk.ua/chernovtsy_news/18354 ... atnym.html
Невідома Буковина: чому вхід на Калинівський ринок був платним
Невідома Буковина: чому вхід на Калинівський ринок був платним
Наприкінці 80-х – на початку 90-х років у Чернівцях почали масово створюватись осередки стихійної торгівлі.

Міська влада, щоб спрямувати масову торговельну діяльність буковинців зі стихійного в організоване русло, прийняла рішення винести торгівлю за межі міста і сконцетрувати в одному місці на спеціальному ринку, допоки не побудують речовий ринок на вулиці Руській.

Для цього була обрана ділянка поблизу новозбудованого мосту через річку Прут, де на непридатній для господарської діяльності ділянці, після будівництва мосту на утрамбованій території був утворений ринок.

Потім ринок неодноразово реорганізовувався. Зокрема, 19 червня 1990 року було створено мале підприємство "Госпрозрахунковий міський торговий центр". Ця дата вважається датою заснування ринку.

Калинівський ринок виник від необхідності впорядкувати стихійну торгівлю. Більшість продавців тоді – це були вчителі, лікарі, інженери, науковці, тобто чернівчани з вищою освітою. На початку 1990-х, коли розвалився Союз, людям виплачували зарплату товаром, тож усі йшли його продавати.

Спочатку торгували з машин, столиків, просто вздовж дороги.

Першими стаціонарними місцями торгівлі стали "жабки".

Ще більше цікавих історій із життя Чернівців та області у минулому читайте в нашій рубриці "Невідома Буковина"

Усі відвідувачі ринку при вході платили один рубль. Тобто купив-не купив, а заплатити за те, що прийшов на Калинку, маєш. Був єдиний вузький вхід на ринок, де стояла людина і збирала гроші. Звісно, це було неофіційно, бо квитків не видавали.

Пізніше люди почали обурювалися, бо ніде такого збору не було, порівнювали роботу Калинівського ринку з торгівлею у Києві, Вінниці, Хмельницькому, із 7-м кілометром в Одесі. Тож невдовзі цю плату скасували

"Ми з дружиною також певний час торгували на Калинці, мали так званий човниковий бізнес, – пригадує викладач фізики однієї із чернівецьких шкіл. – У Польщі купували жіночі блузки і продавали на Калинці: дорогі – поштучно, дешеві – в’язочками. Увесь товар розпродувався. Бо тут нічого не було, люди не мали де купити бодай якість товари, причому продавали навіть під паспорт. Людина довіряла документ продавцю, якого іноді вперше бачила, а потім, коли розрахувалася, паспорт могла забрати. Тоді люди довіряли одне одному. У кризові 90-ті Калинка багатьох рятувала".

У 1990-х роках на ринку торгувало ціле покоління людей, які так і не повернулись до своїх колишніх занять. У той період серед торговців, які нерідко мали по дві вищі освіти, зароджувався клас підприємців. У зв’язку зі зростанням осередків стихійної торгівлі та через небезпечну санітарно-епідеміологічну та кримінальну обстановку в місцях незаконної торгівлі, перед чернівецькою владою постало питання їхньої легалізації та укрупнення.

Тож Калинівський ринок із 19 червня 1990 року розпочав діяти як госпрозрахунковий міський торговий центр на території Жучки на вулиці Калинівській, де була непридатна для господарської діяльності земельна ділянка на терасі річки Прут.

Лише із 1997 року підприємство почало називатися "Міський торговельний комплекс "Калинівський ринок".
"Першими стаціонарними місцями торгівлі стали "жабки""-це не так. Першими стаціонарними місцями було 2 ряди металевих споруд , як на овочевих ринках, а поряд торгували люди з машин на багажниках, трохи далі був оптовий ринок де торгували з бусиків.
Зображення

sergej1974007
Легенда Форуму
Дякував (ла): 1232 рази
Подякували: 1307 разів

Re: Калина - как все начиналось

Повідомлення sergej1974007 » 13 жовтня 2019, 10:46

Я пам"ятаю ще як поляки приіздили на Руську——де зараз Ринок Зелений автобусами і не встигали вийти толком з автобуса а в них все скуповували вже.
Цікаво що шмотки мене тоді мало цікавили і я декілька разів ходив туди купити плакати з Ван Дамом чи Брюс Лі)))
Я всегда себя хвалю.
Очень я себя люблю.

Я красив, как древний бог.
Я скульптурой быть бы мог!

Я умнее, чем Ньютон,
Лишь чуть-чуть умнее он.

Как певцу мне равных нет,
Я еще пойду в балет!

Первый я во всем всегда.
Настоящая звезда!!!

sergej1974007
Легенда Форуму

Повідомлення sergej1974007 » 13 жовтня 2019, 10:49

Ну а ті всі що грощі збирали——вони перщі хто збагатився там.
пс. Блін ——купа історій неросказанних)))
Я всегда себя хвалю.
Очень я себя люблю.

Я умнее, чем Ньютон,
Лишь чуть-чуть умнее он.

Я еще пойду в балет!

Первый я во всем всегда.
Настоящая звезда!!!

Master
Легенда Форуму
Дякував (ла): 2815 разів
Подякували: 2868 разів

Повідомлення Master » 13 жовтня 2019, 11:34

Именно на базаре зелёной и начиналась калинка
В начале там торговали поляки и румыны.
Самым ходовым товаром были джинсы , футболки, парфюмерные наборы и шоколад.
Кроме поляков румын стали появляться наши фарцовщики.

Потом базар закрыли на ремонт и реконструкцию и для рынка временно дали место за мостом у прута.
Временно....
Но оказалось что насовсем.
Вот так оно начиналось.
Все, что вы видите во мне - это не мое, это ваше.
Мое - это то, что я вижу в вас. ©

sergej1974007
Легенда Форуму

Повідомлення sergej1974007 » 13 жовтня 2019, 12:09

Master писав:
13 жовтня 2019, 11:34
Именно на базаре зелёной и начиналась калинка
В начале там торговали поляки и румыны.
Самым ходовым товаром были джинсы , футболки, парфюмерные наборы и шоколад.
Кроме поляков румын стали появляться наши фарцовщики.

Потом базар закрыли на ремонт и реконструкцию и для рынка временно дали место за мостом у прута.
Временно....
Но оказалось что насовсем.
Вот так оно начиналось.
Жвачки еще.
Люди в то время на жвачках состояния делали))
Да насколько просто ( кажется сейчас) было прийти в 5 утра—— купить сигареты блоками оптом и до 12 все их продать с наваром в месячную зарплату бюджетную))
Я всегда себя хвалю.
Очень я себя люблю.

Я умнее, чем Ньютон,
Лишь чуть-чуть умнее он.

Я еще пойду в балет!

Первый я во всем всегда.
Настоящая звезда!!!

Потапапапа
Досвідчений
Дякував (ла): 56 разів
Подякували: 113 разів

Повідомлення Потапапапа » 13 жовтня 2019, 14:00

Да я до сих пор так делаю! ))) Уже 26 лет...
Все просто. New life.

TAZIT
Доцент
Дякував (ла): 3858 разів
Подякували: 668 разів
Контактна інформація:

Повідомлення TAZIT » 13 жовтня 2019, 20:42

Де б воно не починалось … потім туди приходив місцевий рекет в законі щоб спочатку данину збирати , а потім будувати продавальні конструкції … .
Пора і дуже пор будувати тунель під аеропортом і бажано дуже поширше … !
Усл.успеха: 10% -- знания; 40% -- стратегия мышления ; 50% -- окружение . Точний час в Україні -- http://time.in.ua !!!
Домик: http://forumcv.net/viewtopic.php?f=64&t=57639 ;-)

Master
Легенда Форуму
Дякував (ла): 2815 разів
Подякували: 2868 разів

Повідомлення Master » 13 жовтня 2023, 14:47

На Калинівському ринку місця продаватимуть через електронний аукціон: як це буде відбуватися

Торговельні місця на Калинівському ринку хочуть продавати електронну торгову систему ProZorro.

Про це йдеться у проекті рішення Чернівецької міської ради.

Зазначається, що таке нововведення запроваджують з метою розвитку добросовісної конкуренції, прозорості та публічності при проведенні конкурсів на право користування торговельними місцями.

"Міський торговельний комплекс "Калинівський ринок" має надати вільні (не надані в користування і не зайняті пунктами продажу) торговельні місця для встановлення пунктів продажу на території ринку шляхом проведення електронних торгів (аукціонів) з використанням електронної торгової системи ProZorro.Продажі на умовах, визначених Регламентом роботи електронної торгової системи ProZorro", - йдеться у документі.

Стартова ціна лота має бути не меншою сумарного розміру 15 мінімальних заробітних плат, встановлених на день проведення електронних торгів.

Переможцем електронних торгів 20% ціни продажу лота перераховується на банківський рахунок КП МТК "Калинівський ринок", 80% – на рахунок цільового фонду соціально-економічного розвитку Чернівецької міської територіальної громади.
Все, что вы видите во мне - это не мое, это ваше.
Мое - это то, что я вижу в вас. ©

sergej1974007
Легенда Форуму

Повідомлення sergej1974007 » 14 жовтня 2023, 06:32

Якщо згадали цю тему——давайте вам історій порозказую?)
Сідайте в коло)
Я всегда себя хвалю.
Очень я себя люблю.

Я умнее, чем Ньютон,
Лишь чуть-чуть умнее он.

Я еще пойду в балет!

Первый я во всем всегда.
Настоящая звезда!!!

kreativ
Легенда Форуму
Дякував (ла): 635 разів
Подякували: 1760 разів
Контактна інформація:

Повідомлення kreativ » 14 жовтня 2023, 09:30

sergej1974007 писав:
14 жовтня 2023, 06:32
Якщо згадали цю тему——давайте вам історій порозказую?)
Сідайте в коло)
Для такого пафоса дальше должны быть истории о контрабанде, наркотиках и каких прям авантюрах. А не просто купи дешевле, продай дороже.

Відповісти

Повернутись до “Балачки”