Не нагнітай. Я навів тільки історичні факти. Але в радянський період таки да, мову називали бичою у Чернівцях і у тебе не було жодної перспективи зробити кар’єру не використовуючи російську , вся офіційна мова була російська, українська була теж паралельно, але в ділових колах, в учбових закладах , на підприємствах говорили переважно російською, навіть я тоді говорив російською)), мову використовували тільки дома в побуті.kreativ писав: ↑15 квітня 2022, 08:19ну и что здесь получается - в период австрийской империи большинство черновчан говорили на не_украинском языке. в период советской империи большинство черновчан говорили на другом не_украинском языке. какой то огромный языковой камень ты забрасываешь в огород украинцев-черновчан этих периодов.
а вообще все языковые манипуляции используют часто подлецы политики, вот прям из разряда мудаков. уверен есть искреннее обеспокоены тем же люди, но на ум сразу приходят всякие Фарион, Тягныбок. и в другую стороны - что то типа Добкина с Кернесом да их потугами на тему защиты уже русского языка.
кароч, и в мирное время языковой вопрос имел некоторый негативный флер, а вот тут у нас война в стране, а ты решил развести срач на ровном месте обсуждения переназвания улиц?
Деколонізація назв, вулиць Чернівців та України
- Дід Панас
- Адміністратор
- Дякував (ла): 350 разів
- Подякували: 964 рази
Re: Деколонізація назв вулиць Чернівців
Отака х...ня, малята
- KVadik
- Доцент
- Дякував (ла): 1067 разів
- Подякували: 1466 разів
- Контактна інформація:
Не иврит, а идиш. Иврит до 20 века был чисто книжным языком религиозных текстов. И по сути разговорный язык был искусственно создан на его основе для объединения евреев. А идиш это язык европейских евреев, близок к немецкому.
˙иʞuɐv ʁнǝw ʎ ɐ
‘˙˙˙ʁɔvʎнdǝвǝdǝu dиw – ɐwʎ ɔ vǝmоɔ dиw
‘˙˙˙ʁɔvʎнdǝвǝdǝu dиw – ɐwʎ ɔ vǝmоɔ dиw
- Дід Панас
- Адміністратор
Дякую, все вірно, виправив. Ціль була вказати на великий відсоток євреїв, які проживали у Чернівцях. Всі знають що іврит мова євреїв і мало хто знає про ідиш.
Отака х...ня, малята
- Master
- Легенда Форуму
- Дякував (ла): 2816 разів
- Подякували: 2869 разів
Как раз у нас в городе наоборот.
Про идеш знали все.
Все, что вы видите во мне - это не мое, это ваше.
Мое - это то, что я вижу в вас. ©
Мое - это то, что я вижу в вас. ©
- Дід Панас
- Адміністратор
Говорив, щоб понаіхавшим було зрозуміло)
До речі, розкажи про своїх предків раз тут ця тема так розвинулася, де народилися твої родичі, дідусі/бабусі?
Отака х...ня, малята
- KOTBUS
- Постійний користувач
- Дякував (ла): 108 разів
- Подякували: 155 разів
Ну да... Других проблем в городе нет.
Все дороги в идеальном состоянии. Все фасады зданий отремонтированы, на голову Чернивчанам уже ничего не падает. Общественный транспорт весь заменён на современный, комфортный и строго по расписанию. Только названия улиц поменять - и просто рай, а не город.
А как может 250 подписей инициировать процесс рассмотрения вопроса, касающегося 250 000 горожан?
Все дороги в идеальном состоянии. Все фасады зданий отремонтированы, на голову Чернивчанам уже ничего не падает. Общественный транспорт весь заменён на современный, комфортный и строго по расписанию. Только названия улиц поменять - и просто рай, а не город.
А как может 250 подписей инициировать процесс рассмотрения вопроса, касающегося 250 000 горожан?
Лучше промолчать и показаться дураком, нежели заговорить и не оставить на этот счет никаких сомнений.
-
- Поважний користувач
- Дякував (ла): 259 разів
- Подякували: 251 раз
А....вже дорігтнема....та ж йопт....,,,велике крадівництво,, вже все...не в почЬоті? Як ж крутять цю тему в ту сторону, в яку вигідно саме в той момент
- Keon
- Поважний користувач
- Дякував (ла): 738 разів
- Подякували: 669 разів
Во Львове примерно 30 улиц переименуютkreativ писав: ↑14 квітня 2022, 18:58Я бы сказал все таки лидер Львов.
По переназванию... оно вроде надо, но я за 10+ лет еще старые названия не все знаю и путаюсь, а тут еще новых добавить и народ будет называть кто как, еще больше меня путая)
Не по теміп.с. и вопросы к знатокам по теме, у меня всегда вызывала легкое непонимание улица Дарвина. какая логика такого названия в Черновцах то?
И правда ли что в какой то момент улица Фучика называлась улицей Хрущова? или неправда?
https://lviv1256.com/news/u-lvovi-perey ... 4HE1HXU_1E
- sergej1974007
- Легенда Форуму
- Дякував (ла): 1234 рази
- Подякували: 1308 разів
Мене не запитували, але напишу декілька слів))——
Моі дід та баба з батьковоі сторони народилися в Малому Кучорові, інші дід та баба у Васловівцях.
Перший дід був лісником і позасаджував ті всі пагорби по дорозі на Заставну справа, інший був таким собі куркулем ( але вже коли в Чернівці приіхав)
Батьки моі народилися в Чернівцях.
Ну і я вже в Чернівцях.
Вважаю себе корінним чернівчанином))——
Це моє Місто))——я тут народився і виріс, в мене тут було бурхливе життя))
Так ось про мови——
Всі моі родичі розмовляли украінською, і уже в силу обставин я та моі батьки часом переходили на російську.
Обставини ти сам описав вище——" не модно" тіпа було))
( до речі ми жили у дворі де було багато євреів і в моіх батьків було багато друзів—євреів)
Хоча ці обставини не завадили мені закінчити повністю украінськомовну школу——23.
Тобто в школі ми повністю розмовляли украінською ( включно з вчителями— євреями)—— а вже на вулиці повністю переходили на російську. І так в більшості було тоді наскільки я розумію.
Те саме і в Університеті було.
І ніколи і нікому навколо мене навіть близько не приходило в голову питання про ці всі мовні тьорки((
Не було такого питання((
Ну і декілька слів про " понаіхавших росіян"——одним з таких російськомовних був мій тесть—— хоча він украінець за походженням.Просто все життя пропрацював у шахті в Донецькій області. ( а потім вчителем в сільській школі під Чернівцями).
Тож історія про те як " понаіхали"——
Під час війни завод де працювали батьки тестя евакуювали в Чернівці—— причому в період коли Чернівці були напівпусті і люди заходили в пусті квартири та заселялися там. Спочатку " заселилися" десь на Маяковського у велику квартиру. Там було страшно жити і переіхали декількома сім"ями на Садовського. Так і залишилися жити там великою комуналкою((
Ну і так само навколо переіжджали і інші заводи та фабрики.
Таким чином в Чернівцях з"явилася промисловість))
Ну і ще штришок у " понаєхавших"—— на той час " уряд та партія" посилали в Чернівці спеціалістів для налаштування саме цієі промисловості—— таким чином сільські по суті Чернівці стали відносно промисловим містом.
Тож нічого дивного на той час в русифікаціі міста не було.
пс. Нафіга так багато тексту?))——
Мені муляє фраза про " нащадків понаіхавших після 40— вого"((——
Це дійсно знову починається поділення людей на сорти((
- TAZIT
- Доцент
- Дякував (ла): 3858 разів
- Подякували: 668 разів
- Контактна інформація:
Там трошки брехня про українців насправді .
Чернівці -- то зовсім не представництво населення області ... !
Як євреї так і румуни/молдавани також при цьому розмовляли російською чи українською ... . Питання перепису під час якоїсь влади ... це все одно більше питання ніж статистика ... .
Я думаю що в Хотині в давні часи точно не розмовляли якоюсь іншою мовою ніж та що була міжнародно чумацькою ... !
Навіть зараз російсько-румуно-мовні молдавани у нас не дуже розуміють україно-румуно-мовних . Але у них своя при цьому зрозуміла для обох груп румунська ... .
Хтось вірить в те що румунська при цьому могла бути природньонародженою як загальна ... ? Я -- точно ні !
. . .
Жасмінну ... сподіваюсь ніколи не переіменують .
Отак і треба називати вулиці !
А не іменами штучних героїв ... .
Чернівці -- то зовсім не представництво населення області ... !
Як євреї так і румуни/молдавани також при цьому розмовляли російською чи українською ... . Питання перепису під час якоїсь влади ... це все одно більше питання ніж статистика ... .
Я думаю що в Хотині в давні часи точно не розмовляли якоюсь іншою мовою ніж та що була міжнародно чумацькою ... !
Навіть зараз російсько-румуно-мовні молдавани у нас не дуже розуміють україно-румуно-мовних . Але у них своя при цьому зрозуміла для обох груп румунська ... .
Хтось вірить в те що румунська при цьому могла бути природньонародженою як загальна ... ? Я -- точно ні !
. . .
Жасмінну ... сподіваюсь ніколи не переіменують .
Отак і треба називати вулиці !
А не іменами штучних героїв ... .