Деколонізація назв, вулиць Чернівців та України

Обговорення останніх новин в регіоні
Дід Панас
Адміністратор
Дякував (ла): 350 разів
Подякували: 964 рази

Re: Деколонізація назв вулиць Чернівців

Повідомлення Дід Панас » 15 квітня 2022, 12:50

kreativ писав:
15 квітня 2022, 08:19
ну и что здесь получается - в период австрийской империи большинство черновчан говорили на не_украинском языке. в период советской империи большинство черновчан говорили на другом не_украинском языке. какой то огромный языковой камень ты забрасываешь в огород украинцев-черновчан этих периодов.

а вообще все языковые манипуляции используют часто подлецы политики, вот прям из разряда мудаков. уверен есть искреннее обеспокоены тем же люди, но на ум сразу приходят всякие Фарион, Тягныбок. и в другую стороны - что то типа Добкина с Кернесом да их потугами на тему защиты уже русского языка.

кароч, и в мирное время языковой вопрос имел некоторый негативный флер, а вот тут у нас война в стране, а ты решил развести срач на ровном месте обсуждения переназвания улиц?
Не нагнітай. Я навів тільки історичні факти. Але в радянський період таки да, мову називали бичою у Чернівцях і у тебе не було жодної перспективи зробити кар’єру не використовуючи російську , вся офіційна мова була російська, українська була теж паралельно, але в ділових колах, в учбових закладах , на підприємствах говорили переважно російською, навіть я тоді говорив російською)), мову використовували тільки дома в побуті.
Отака х...ня, малята

KVadik
Доцент
Дякував (ла): 1067 разів
Подякували: 1466 разів
Контактна інформація:

Повідомлення KVadik » 15 квітня 2022, 12:53

Дід Панас писав:
15 квітня 2022, 00:01
Корінні чернівчани розмовляли німецькою, івритом, українською, румунською, польською, гуцульською і ніколи не розмовляли російською, нею розмовляють нащадки понаіхавших після 1940 року, завдяки Сталіну. Не хочу нікого образити цим, але така історія.
Не иврит, а идиш. Иврит до 20 века был чисто книжным языком религиозных текстов. И по сути разговорный язык был искусственно создан на его основе для объединения евреев. А идиш это язык европейских евреев, близок к немецкому.
˙иʞuɐv ʁнǝw ʎ ɐ
‘˙˙˙ʁɔvʎнdǝвǝdǝu dиw – ɐwʎ ɔ vǝmоɔ dиw

Дід Панас
Адміністратор

Повідомлення Дід Панас » 15 квітня 2022, 13:05

KVadik писав:
15 квітня 2022, 12:53
Не иврит, а идиш. Иврит до 20 века был чисто книжным языком религиозных текстов. И по сути разговорный язык был искусственно создан на его основе для объединения евреев. А идиш это язык европейских евреев, близок к немецкому.
Дякую, все вірно, виправив. Ціль була вказати на великий відсоток євреїв, які проживали у Чернівцях. Всі знають що іврит мова євреїв і мало хто знає про ідиш.
Отака х...ня, малята

Master
Легенда Форуму
Дякував (ла): 2816 разів
Подякували: 2869 разів

Повідомлення Master » 15 квітня 2022, 13:11

Дід Панас писав:
15 квітня 2022, 13:05
Дякую, все вірно, виправив. Ціль була вказати на великий відсоток євреїв, які проживали у Чернівцях. Всі знають що іврит мова євреїв і мало хто знає про ідиш.
Как раз у нас в городе наоборот.
Про идеш знали все.
Все, что вы видите во мне - это не мое, это ваше.
Мое - это то, что я вижу в вас. ©

Дід Панас
Адміністратор

Повідомлення Дід Панас » 15 квітня 2022, 13:15

Master писав:
15 квітня 2022, 13:11
Как раз у нас в городе наоборот.
Про идеш знали все.
Говорив, щоб понаіхавшим було зрозуміло)
До речі, розкажи про своїх предків раз тут ця тема так розвинулася, де народилися твої родичі, дідусі/бабусі?
Отака х...ня, малята

KOTBUS
Постійний користувач
Дякував (ла): 108 разів
Подякували: 155 разів

Повідомлення KOTBUS » 15 квітня 2022, 13:58

Ну да... Других проблем в городе нет.
Все дороги в идеальном состоянии. Все фасады зданий отремонтированы, на голову Чернивчанам уже ничего не падает. Общественный транспорт весь заменён на современный, комфортный и строго по расписанию. Только названия улиц поменять - и просто рай, а не город.

А как может 250 подписей инициировать процесс рассмотрения вопроса, касающегося 250 000 горожан?
Лучше промолчать и показаться дураком, нежели заговорить и не оставить на этот счет никаких сомнений.

Vov4ik
Поважний користувач
Дякував (ла): 259 разів
Подякували: 251 раз

Повідомлення Vov4ik » 15 квітня 2022, 15:55

А....вже дорігтнема....та ж йопт....,,,велике крадівництво,, вже все...не в почЬоті? Як ж крутять цю тему в ту сторону, в яку вигідно саме в той момент

Keon
Поважний користувач
Дякував (ла): 738 разів
Подякували: 669 разів

Повідомлення Keon » 17 квітня 2022, 10:13

kreativ писав:
14 квітня 2022, 18:58
Я бы сказал все таки лидер Львов.

По переназванию... оно вроде надо, но я за 10+ лет еще старые названия не все знаю и путаюсь, а тут еще новых добавить и народ будет называть кто как, еще больше меня путая)
Не по темі
п.с. и вопросы к знатокам по теме, у меня всегда вызывала легкое непонимание улица Дарвина. какая логика такого названия в Черновцах то?

И правда ли что в какой то момент улица Фучика называлась улицей Хрущова? или неправда?
Во Львове примерно 30 улиц переименуют
https://lviv1256.com/news/u-lvovi-perey ... 4HE1HXU_1E

sergej1974007
Легенда Форуму
Дякував (ла): 1234 рази
Подякували: 1308 разів

Повідомлення sergej1974007 » 17 квітня 2022, 11:23

Дід Панас писав:
15 квітня 2022, 00:01
Корінні чернівчани розмовляли німецькою, ідишем, українською, румунською, польською, гуцульською і ніколи не розмовляли російською, нею розмовляють нащадки понаіхавших після 1940 року, завдяки Сталіну. Не хочу нікого образити цим, але така історія.
Мене не запитували, але напишу декілька слів))——
Моі дід та баба з батьковоі сторони народилися в Малому Кучорові, інші дід та баба у Васловівцях.
Перший дід був лісником і позасаджував ті всі пагорби по дорозі на Заставну справа, інший був таким собі куркулем ( але вже коли в Чернівці приіхав)
Батьки моі народилися в Чернівцях.
Ну і я вже в Чернівцях.
Вважаю себе корінним чернівчанином))——
Це моє Місто))——я тут народився і виріс, в мене тут було бурхливе життя))
Так ось про мови——

Всі моі родичі розмовляли украінською, і уже в силу обставин я та моі батьки часом переходили на російську.
Обставини ти сам описав вище——" не модно" тіпа було))
( до речі ми жили у дворі де було багато євреів і в моіх батьків було багато друзів—євреів)
Хоча ці обставини не завадили мені закінчити повністю украінськомовну школу——23.
Тобто в школі ми повністю розмовляли украінською ( включно з вчителями— євреями)—— а вже на вулиці повністю переходили на російську. І так в більшості було тоді наскільки я розумію.
Те саме і в Університеті було.
І ніколи і нікому навколо мене навіть близько не приходило в голову питання про ці всі мовні тьорки((
Не було такого питання((
Ну і декілька слів про " понаіхавших росіян"——одним з таких російськомовних був мій тесть—— хоча він украінець за походженням.Просто все життя пропрацював у шахті в Донецькій області. ( а потім вчителем в сільській школі під Чернівцями).
Тож історія про те як " понаіхали"——
Під час війни завод де працювали батьки тестя евакуювали в Чернівці—— причому в період коли Чернівці були напівпусті і люди заходили в пусті квартири та заселялися там. Спочатку " заселилися" десь на Маяковського у велику квартиру. Там було страшно жити і переіхали декількома сім"ями на Садовського. Так і залишилися жити там великою комуналкою((
Ну і так само навколо переіжджали і інші заводи та фабрики.
Таким чином в Чернівцях з"явилася промисловість))
Ну і ще штришок у " понаєхавших"—— на той час " уряд та партія" посилали в Чернівці спеціалістів для налаштування саме цієі промисловості—— таким чином сільські по суті Чернівці стали відносно промисловим містом.
Тож нічого дивного на той час в русифікаціі міста не було.

пс. Нафіга так багато тексту?))——
Мені муляє фраза про " нащадків понаіхавших після 40— вого"((——
Це дійсно знову починається поділення людей на сорти((
Я всегда себя хвалю.
Очень я себя люблю.

Я красив, как древний бог.
Я скульптурой быть бы мог!

Я умнее, чем Ньютон,
Лишь чуть-чуть умнее он.

Как певцу мне равных нет,
Я еще пойду в балет!

Первый я во всем всегда.
Настоящая звезда!!!

TAZIT
Доцент
Дякував (ла): 3858 разів
Подякували: 668 разів
Контактна інформація:

Повідомлення TAZIT » 17 квітня 2022, 11:57

Там трошки брехня про українців насправді .
Чернівці -- то зовсім не представництво населення області ... !
Як євреї так і румуни/молдавани також при цьому розмовляли російською чи українською ... . Питання перепису під час якоїсь влади ... це все одно більше питання ніж статистика ... .
Я думаю що в Хотині в давні часи точно не розмовляли якоюсь іншою мовою ніж та що була міжнародно чумацькою ... !
Навіть зараз російсько-румуно-мовні молдавани у нас не дуже розуміють україно-румуно-мовних . Але у них своя при цьому зрозуміла для обох груп румунська ... .
Хтось вірить в те що румунська при цьому могла бути природньонародженою як загальна ... ? Я -- точно ні !
. . .
Жасмінну ... сподіваюсь ніколи не переіменують .
Отак і треба називати вулиці !
А не іменами штучних героїв ... .
Усл.успеха: 10% -- знания; 40% -- стратегия мышления ; 50% -- окружение . Точний час в Україні -- http://time.in.ua !!!
Домик: http://forumcv.net/viewtopic.php?f=64&t=57639 ;-)

Відповісти

Повернутись до “Новини Чернівців”