Новости экономики.
Модератор: sim72pin
- Master
- Легенда Форуму
- Дякував (ла): 2816 разів
- Подякували: 2869 разів
Re: Новости экономики.
у нас практически с 1992 го года платить налоги считалось плохим тоном .
все эти годы .
калиновские воротилы при оборотах в сотни тысяч баксов платили грубо говоря 200 грн налогов , и ржали как кони с других кто платил реальные % с оборота или с ЗП.
всегда тут считалось - нахрена платить если все равно украдут , так лучше это буду я.
все эти годы .
калиновские воротилы при оборотах в сотни тысяч баксов платили грубо говоря 200 грн налогов , и ржали как кони с других кто платил реальные % с оборота или с ЗП.
всегда тут считалось - нахрена платить если все равно украдут , так лучше это буду я.
Все, что вы видите во мне - это не мое, это ваше.
Мое - это то, что я вижу в вас. ©
- Марволка
- Адміністратор
- Дякував (ла): 350 разів
- Подякували: 160 разів
При реєстрації підприємець вказує види діяльності, в яких планує працювати і орієнтовний обсяг річних доходів (до прикладу, моя мати працює у сфері клінінгових послуг - її плановий дохід бруто в рік не повинен перевищувати 10 тис євро, вона сплачує 25% ПП і звільнена від сплати ПДВ) Чоловік зареєструвався у сфері електрики і будівництва - максимум заробляти може ті ж 10 тис на рік бруто, але відсотки платив по повній без звільнення від ПДВ (стало невигідно, закрив підприємця). Раніше була державна програма для заохоченння такого типу діяльності - було звільнення від ПДВ для всіх категорій протягом 12 місяців з дати реєстрації, зараз цю програму скоротили. Якщо ти перевищив за рік вказаний вище дохід - тебе автоматично реєструють юридичною одиницею - і відповідно податки/витрати/організація бухгалтерського обліку. Це контролюється тим, що звітність по діяльності підприємця подається щоквартально, і внески до соцстраху платяться наступні 3 місяця, опираючись на суму доходу за попередні 3 місяця.dvs писав: ↑26 жовтня 2023, 10:12мабуть буде не зайвим, особливо, якщо ще є певні нюанси та виключення, які в загальному випадку мало хто згадує (прогресуюча шкала, або інші моменти, що можуть відрізнятися від того, коли ти тільки почав працювати і коли ти працюєш вже давно, або заробляєш більше, ніж певна межа)
В цілому система фіскалізації побудована таким чином, що мені, як клієнту, вигідно, щоб мені виписали і зареєстрували у фіскальних органах накладну. Пояснюю чому. Кожна без виключення людина, яка знаходиться легально на території Португалії повинна подавати щорічну декларацію про свої доходи. Гарно налаштований сайт податкової системи забезпечує майже усім майже без проблем заповнити онлайн цю декларацію і подати її, також легко перевіряти її поточний стан (перевірка/оголошення суми податку до сплати/висновок про звільнення від оподаткування через низький дохід. Звичайно, можна попросити допомоги у ліцензованого бухгалтера (раз на рік заплативши 15 євро). У декларації вказується валовий дохід особи (або сім*ї - я так роблю), також враховуються зареєстровані витрати, на частину яких держава надає податкову пільгу - 250є максимум на продукти/одяг/всяка всячина, 150є на витрати по здоров*ю - ліки і лікування, до 50є за покупку газет/журналів, до 150є за витрати на харчування, до 150є за витрати авто тощо (зараз додали окремою графою зайняття спортом, ремонт та обслуговування автомобілів, утримання батьків у будинках для людей старшого віку). Щороку міністерство фінансів переглядає категорії витрат і відсотки податкової пільги по ним. Так от. Розрахунок такий - дохід бруто мінус податкова пільга на витрати бруто, і тільки різниця потім підлягає оподаткуванню. Тому повторюсь - мені вигідно брати офіційну накладну. Я навіть на чашечку кави вартістю 65 центів беру а за рік набігає .
Поки в Україні не стане вигідно реєструвати офіційно свої витрати - будь які "нововведення" вважаю марними. Хоча буду рада помилятись
Якщо щось пропустила, або є якісь питання - будь ласка, питайте.
А, і мабуть варто сказати, які відсотки застосовуються до нарахованої зарплати )мінімальна зараз 760є, з січня буде 820є. Прибутковий податок НЕ вираховується щомісяця, ви платите його (або ні ) за результатами річної декларації. Щомісяця мінусується тільки 11% у соцстрах (і фірма ще доплачує 34%). Також у зарплату входить субсидія на харчування - 7,63 євро за 1 робочий день, яка не підлягає взягалі ніякому оподаткуванню. Також по законодавству до складу офіційної зарплати входить субсидія до відпустки і субсидія до Різдва у розмірі окладу (тобто за рік офіційно кожен, хто тут працює, отримує 14 окладів), що спричиняє інтерес до зареєстрованих накладних на витрати А якщо ще й премію дадуть
Якщо хочеш щось змінити - почни з себе!
- Master
- Легенда Форуму
в принципе я уже сейчас регистрирую все свои витрати , так как практически все плачу безналом .
каждая чашка кофе учтена .
все чеки в монобанке.
каждая чашка кофе учтена .
все чеки в монобанке.
- dvs
- Адміністратор
- Дякував (ла): 9 разів
- Подякували: 113 разів
чи вірно зрозумів - якщо хтось отримує мінімалку або трохи більше та витрачає їх в більшості на "пільгові" напрямки, то податок може сягати майже нульових показників.Марволка писав: ↑26 жовтня 2023, 23:33При реєстрації підприємець вказує види діяльності, в яких планує працювати і орієнтовний обсяг річних доходів (до прикладу, моя мати працює у сфері клінінгових послуг - її плановий дохід бруто в рік не повинен перевищувати 10 тис євро, вона сплачує 25% ПП і звільнена від сплати ПДВ) Чоловік зареєструвався у сфері електрики і будівництва - максимум заробляти може ті ж 10 тис на рік бруто, але відсотки платив по повній без звільнення від ПДВ (стало невигідно, закрив підприємця). Раніше була державна програма для заохоченння такого типу діяльності - було звільнення від ПДВ для всіх категорій протягом 12 місяців з дати реєстрації, зараз цю програму скоротили. Якщо ти перевищив за рік вказаний вище дохід - тебе автоматично реєструють юридичною одиницею - і відповідно податки/витрати/організація бухгалтерського обліку. Це контролюється тим, що звітність по діяльності підприємця подається щоквартально, і внески до соцстраху платяться наступні 3 місяця, опираючись на суму доходу за попередні 3 місяця.
В цілому система фіскалізації побудована таким чином, що мені, як клієнту, вигідно, щоб мені виписали і зареєстрували у фіскальних органах накладну. Пояснюю чому. Кожна без виключення людина, яка знаходиться легально на території Португалії повинна подавати щорічну декларацію про свої доходи. Гарно налаштований сайт податкової системи забезпечує майже усім майже без проблем заповнити онлайн цю декларацію і подати її, також легко перевіряти її поточний стан (перевірка/оголошення суми податку до сплати/висновок про звільнення від оподаткування через низький дохід. Звичайно, можна попросити допомоги у ліцензованого бухгалтера (раз на рік заплативши 15 євро). У декларації вказується валовий дохід особи (або сім*ї - я так роблю), також враховуються зареєстровані витрати, на частину яких держава надає податкову пільгу - 250є максимум на продукти/одяг/всяка всячина, 150є на витрати по здоров*ю - ліки і лікування, до 50є за покупку газет/журналів, до 150є за витрати на харчування, до 150є за витрати авто тощо (зараз додали окремою графою зайняття спортом, ремонт та обслуговування автомобілів, утримання батьків у будинках для людей старшого віку). Щороку міністерство фінансів переглядає категорії витрат і відсотки податкової пільги по ним. Так от. Розрахунок такий - дохід бруто мінус податкова пільга на витрати бруто, і тільки різниця потім підлягає оподаткуванню. Тому повторюсь - мені вигідно брати офіційну накладну. Я навіть на чашечку кави вартістю 65 центів беру а за рік набігає .
Поки в Україні не стане вигідно реєструвати офіційно свої витрати - будь які "нововведення" вважаю марними. Хоча буду рада помилятись
Якщо щось пропустила, або є якісь питання - будь ласка, питайте.
А, і мабуть варто сказати, які відсотки застосовуються до нарахованої зарплати )мінімальна зараз 760є, з січня буде 820є. Прибутковий податок НЕ вираховується щомісяця, ви платите його (або ні ) за результатами річної декларації. Щомісяця мінусується тільки 11% у соцстрах (і фірма ще доплачує 34%). Також у зарплату входить субсидія на харчування - 7,63 євро за 1 робочий день, яка не підлягає взягалі ніякому оподаткуванню. Також по законодавству до складу офіційної зарплати входить субсидія до відпустки і субсидія до Різдва у розмірі окладу (тобто за рік офіційно кожен, хто тут працює, отримує 14 окладів), що спричиняє інтерес до зареєстрованих накладних на витрати А якщо ще й премію дадуть
- Master
- Легенда Форуму
ну не к нулю, а скорее к 11 %
- Марволка
- Адміністратор
Правильно зрозумів. Мій чоловік за 6 років отримує трохи більше мінімалки - жодного разу не заплатив. В мене збільшився дохід - довелось заплатити 1500 євро (приблизно 1 місячна зарплата нетто)
- Марволка
- Адміністратор
- Master
- Легенда Форуму
просто ви писали - Щомісяця мінусується тільки 11% у соцстрах (і фірма ще доплачує 34%)
- Марволка
- Адміністратор
так, так, ви абсолютно праві, вибачте! а подохідного нуль %
- Master
- Легенда Форуму
Ще близько 400 тис. куб. м на добу! Стільки газу дає нова свердловина, яку запустили наші фахівці з Укргазвидобування. Це вже четверта високодебітна свердловина з початку року, і вона є однією з найпродуктивніших.
Ідея запуску цієї свердловини належить команді розробників Українського науково-дослідного інституту природних газів (УкрНДІгаз). Саме вони:
правильно оцінили залишковий потенціал старого родовища;
вдало визначили ділянку для закладання свердловини;
довели високу перспективність буріння в цій зоні.
Під час бурових робіт наші фахівці також встановили добовий рекорд проходки однією бригадою – 905 м за 24 години! Завдяки ефективній роботі спеціалістів Укрбургазу, свердловину вдалось закінчити на 30% швидше, ніж передбачено проектом – всього за 105 днів.
Дякуємо всім за чудову командну роботу.
Пишаємось!
Докладніше – за посиланням: cutt.ly/Yw1ajzkk
Ідея запуску цієї свердловини належить команді розробників Українського науково-дослідного інституту природних газів (УкрНДІгаз). Саме вони:
правильно оцінили залишковий потенціал старого родовища;
вдало визначили ділянку для закладання свердловини;
довели високу перспективність буріння в цій зоні.
Під час бурових робіт наші фахівці також встановили добовий рекорд проходки однією бригадою – 905 м за 24 години! Завдяки ефективній роботі спеціалістів Укрбургазу, свердловину вдалось закінчити на 30% швидше, ніж передбачено проектом – всього за 105 днів.
Дякуємо всім за чудову командну роботу.
Пишаємось!
Докладніше – за посиланням: cutt.ly/Yw1ajzkk