Деколонізація назв, вулиць Чернівців та України

Обговорення останніх новин в регіоні
TAZIT
Доцент
Дякував (ла): 3858 разів
Подякували: 668 разів
Контактна інформація:

Re: Деколонізація назв вулиць Чернівців

Повідомлення TAZIT » 17 квітня 2022, 12:02

Танк навіщось зняли з постаменту ... .
А нахера взагалі ... !? Нахера запалювати новий український нацизм ... світового в майбутньому масштабу !?
Це щось вирішує в теперішній Україні ?
Українці і росіяни вже не воювали з німцями ... ?
Пора вже ізгонять з нас усіх комуняцтво -- "разрушим і построім" !
У нас так завжди будуть руїни що на землі що в головах ... !
Усл.успеха: 10% -- знания; 40% -- стратегия мышления ; 50% -- окружение . Точний час в Україні -- http://time.in.ua !!!
Домик: http://forumcv.net/viewtopic.php?f=64&t=57639 ;-)

Vov4ik
Поважний користувач
Дякував (ла): 259 разів
Подякували: 251 раз

Повідомлення Vov4ik » 17 квітня 2022, 12:11

По всій Україні демонтують. У нас особливе місто?

postcv
Забанен навсегда
Дякував (ла): 116 разів
Подякували: 31 раз

Повідомлення postcv » 17 квітня 2022, 13:15

Vov4ik писав:
17 квітня 2022, 12:11
По всій Україні демонтують. У нас особливе місто?
А якщо по всій Україні будуть палити книжки російських письменників?

Vov4ik
Поважний користувач
Дякував (ла): 259 разів
Подякували: 251 раз

Повідомлення Vov4ik » 17 квітня 2022, 14:42

postcv писав:
17 квітня 2022, 13:15
А якщо по всій Україні будуть палити книжки російських письменників?
Пропонуєте піти по шляху Грузії? Нас *буть, а ми їх величаємо?

Дід Панас
Адміністратор
Дякував (ла): 350 разів
Подякували: 964 рази

Повідомлення Дід Панас » 17 квітня 2022, 16:02

sergej1974007 писав:
17 квітня 2022, 11:23
Мене не запитували, але напишу декілька слів))——
Моі дід та баба з батьковоі сторони народилися в Малому Кучорові, інші дід та баба у Васловівцях.
Перший дід був лісником і позасаджував ті всі пагорби по дорозі на Заставну справа, інший був таким собі куркулем ( але вже коли в Чернівці приіхав)
Батьки моі народилися в Чернівцях.
Ну і я вже в Чернівцях.
Вважаю себе корінним чернівчанином))——
Це моє Місто))——я тут народився і виріс, в мене тут було бурхливе життя))
Так ось про мови——

Всі моі родичі розмовляли украінською, і уже в силу обставин я та моі батьки часом переходили на російську.
Обставини ти сам описав вище——" не модно" тіпа було))
( до речі ми жили у дворі де було багато євреів і в моіх батьків було багато друзів—євреів)
Хоча ці обставини не завадили мені закінчити повністю украінськомовну школу——23.
Тобто в школі ми повністю розмовляли украінською ( включно з вчителями— євреями)—— а вже на вулиці повністю переходили на російську. І так в більшості було тоді наскільки я розумію.
Те саме і в Університеті було.
І ніколи і нікому навколо мене навіть близько не приходило в голову питання про ці всі мовні тьорки((
Не було такого питання((
Ну і декілька слів про " понаіхавших росіян"——одним з таких російськомовних був мій тесть—— хоча він украінець за походженням.Просто все життя пропрацював у шахті в Донецькій області. ( а потім вчителем в сільській школі під Чернівцями).
Тож історія про те як " понаіхали"——
Під час війни завод де працювали батьки тестя евакуювали в Чернівці—— причому в період коли Чернівці були напівпусті і люди заходили в пусті квартири та заселялися там. Спочатку " заселилися" десь на Маяковського у велику квартиру. Там було страшно жити і переіхали декількома сім"ями на Садовського. Так і залишилися жити там великою комуналкою((
Ну і так само навколо переіжджали і інші заводи та фабрики.
Таким чином в Чернівцях з"явилася промисловість))
Ну і ще штришок у " понаєхавших"—— на той час " уряд та партія" посилали в Чернівці спеціалістів для налаштування саме цієі промисловості—— таким чином сільські по суті Чернівці стали відносно промисловим містом.
Тож нічого дивного на той час в русифікаціі міста не було.

пс. Нафіга так багато тексту?))——
Мені муляє фраза про " нащадків понаіхавших після 40— вого"((——
Це дійсно знову починається поділення людей на сорти(
(
Мова не ділить людей на сорти, мова має значення для державності, саме тому саме мова планомірно знищувалась в Україні, щоб зберегти Україну в складі радянської/російської імперії . На твоєму чудовому прикладі видно, як українці ставали фактично росіянам, ти чистий українець вже розмовляв російсько, а твої діти вже мали б не знати українську, чи принаймні пререстати нею зовсім спілкуватись.
Під час Румунії те ж саме було у Чернівцях , навіть жорсткіше… якщо тебе щось питав жандарм, звичайно румунською, і ти не розумів що питають чи не міг відповісти - вони запросто могли побити тебе за це.
І ще пару слів про Польщу , там теж були схожі мовні проблеми як тепер у нас, з німецькою мовою на заході і да, з українською на сході, всім думаю відомо, що Польща має приєднані німецькі і українські землі, так от - у Польщі всі розмовляють польською 100% поляків і це йде тільки на користь і могутність їхньої держави.
Отака х...ня, малята

Master
Легенда Форуму
Дякував (ла): 2816 разів
Подякували: 2869 разів

Повідомлення Master » 17 квітня 2022, 17:05

Дід Панас писав:
17 квітня 2022, 16:02
Мова не ділить людей на сорти, мова має значення для державності, саме тому саме мова планомірно знищувалась в Україні, щоб зберегти Україну в складі радянської/російської імперії . На твоєму чудовому прикладі видно, як українці ставали фактично росіянам, ти чистий українець вже розмовляв російсько, а твої діти вже мали б не знати українську, чи принаймні пререстати нею зовсім спілкуватись.
Під час Румунії те ж саме було у Чернівцях , навіть жорсткіше… якщо тебе щось питав жандарм, звичайно румунською, і ти не розумів що питають чи не міг відповісти - вони запросто могли побити тебе за це.
І ще пару слів про Польщу , там теж були схожі мовні проблеми як тепер у нас, з німецькою мовою на заході і да, з українською на сході, всім думаю відомо, що Польща має приєднані німецькі і українські землі, так от - у Польщі всі розмовляють польською 100% поляків і це йде тільки на користь і могутність їхньої держави.
А ты в курсе сколько бойцов отдали свою жизнь в боях за Украину, но при этом говорили на русском?
У нас есть в городе улица русская, но она ничего общего не имеет с Россией.
Просто Россия много чего себе присвоила того что ей не принадлежит.
В том числе и Русь.
Все, что вы видите во мне - это не мое, это ваше.
Мое - это то, что я вижу в вас. ©

Дід Панас
Адміністратор

Повідомлення Дід Панас » 17 квітня 2022, 17:24

Master писав:
17 квітня 2022, 17:05
А ты в курсе сколько бойцов отдали свою жизнь в боях за Украину, но при этом говорили на русском?
У нас есть в городе улица русская, но она ничего общего не имеет с Россией.
Просто Россия много чего себе присвоила того что ей не принадлежит.
В том числе и Русь.
1. Як ти собі уявляєш моментально перейти на мову, коли ти все життя говорив язиком, для цього потрібні покоління, навіть українцям важко, двомовні перейшли у переважній більшості на мову.
2. Руська (українська) і російська - різні терміни. Це те саме, як і в Польщі наші вареники називають пєрогі руське.
3. Росія чітко знала що робить. Україна теж знала що робити, але не мала змоги робити все в повній мірі із-за спротиву Росії, тепер все повинно змінитись
Отака х...ня, малята

kreativ
Легенда Форуму
Дякував (ла): 636 разів
Подякували: 1765 разів
Контактна інформація:

Повідомлення kreativ » 17 квітня 2022, 18:00

пожалуй и я расскажу о своем происхождении. я думаю, все уже в курсе, что я черкасской области и с точки зрения черновчанина может выглядять как далеко на восток, а с точки зрения всей страны - прям самый центр же, географический центру страны у меня в соседнем городке.

и еще давно в ходе студенческого задания как историк я составлял свое генеалогическое дерево. я уже не вспомню до какого поколения я дошел, где то 5-6 и все украинцы, фактически все жили в рамках области (разве что часть районах области что где то в 50-тых была киевской же). при чем вот так со всей области - уманьский район,

в глубину поколений все крестьяне среднего достатка. кто то успешнее и в сибирь таки съездил, а хозяйство было отобрано в колхоз и лишь дом остался (а с ним легенда, что где то в доме клад припрятан).

кто то менее успешен и в голодомор жил на месте, свои истории на эту тему - кто то не пережил, кто то уже умирал и тут какой то дальний родственник с востока (с Донбасса кстати вроде) приехал и привез еды.

кто то фронтовик и грудь в медалях и воспоминания как в послевоенное время ими внуки игрались, потому как других игрушек особо не было и почему то они как ценность не воспринимались. это прадед по маминой линии, без ноги вроде вернулся и потом еще главой колхоза был. не знаю какое образование и было ли оно?

кто то в окупации жил в подполе, когда в доме жили немцы (бабушка по маминой линии, она была сельской учительницей и во избежание к ней вопросов со стороны всяких полицаев да немцев - на улице старалась не появляться).

кто то был вывезен подростком как остарбайтер и был освобожден американцами, пожил в санатории в швейцарии и потом вернулся (дед по отцовской линии).

и вот где то с дедов уже произошел переход от крестьян в рабочих и условную интеллигенцию - тот же дед по возвращению из Швейцарии стал ветеринаром. вот так учителя/врачи/инженеры/землемеры в роду. да и если так уже глубоко копать то и вся история региона за 20 век в личностях рода.

из предков все были украиноязычные и все оставались таковыми, кто не уехал в крупный город или в нынешнюю РФ. так вот тетя в юности став геологом уехала куда то на север союза и вышла там замуж за чукчу, родня уже там образовалась и очевидно общается на русском. но приезжая в гости в 90-тые еще - в общалась на украинском, как это принято в доме ее родителей.

я помню будучи дошкольником ездил летом к родне в днепр и за пару недель не слабо так русифицировался в среде общения. потом вернулся и очень вскоре меня отправили в деревню на выходные дней к дедушке-бабушке. и я помню как дед меня отчитывал, мол шо это за русские слова и суржик, общайся как нормальный человек.

кароч, в чем мораль истории - черновцы 2010-тых меня порядочно так русифицировали.

однако в семье мы общаемся на украинском, ребенок у меня вырастет с родным украинским. но в то же время я только рад буду, если будет грамотно общаться на русском и хотя бы английском, еще с самого детства.

я здесь очень поддерживаю классическое

Зображення

Дід Панас
Адміністратор

Повідомлення Дід Панас » 17 квітня 2022, 18:10

У мене діти російську не вчили ніде, але вільно оволоділи нею у Чернівцях, хоча англійська набагато більше їм потрібна зараз.
У Чернівцях знати 3-4 мови це норма
Отака х...ня, малята

kreativ
Легенда Форуму
Дякував (ла): 636 разів
Подякували: 1765 разів
Контактна інформація:

Повідомлення kreativ » 17 квітня 2022, 19:39

Дід Панас писав:
17 квітня 2022, 18:10
У Чернівцях знати 3-4 мови це норма