Болюча тема: нагле, системне здирництво у школі

Irbis
Забанен навсегда
Дякував (ла): 495 разів
Подякували: 669 разів

Болюча тема: нагле, системне здирництво у школі

Повідомлення Irbis » 12 грудня 2018, 13:25

В Україні досі лишилася стара радянська система освіти. Не в тому плані, що дає ґрунтовні знання по широкому колу предметів, а в тому, що саме це коло лишилося широким, а наповнення його - ніяке.

Про що конкретно мова?

В усьому світі давно вже робиться акцент на спеціалізацію: одні предмети у школі вивчають поглиблено, інші (неактуальні для конкретного учня) - факультативно. Або взагалі не парять учню мозок, відбираючи дорогий час. У США учень обирає предмети на свій розсуд. Можна взяти курс математики рівня коледжу, а можна 2+2 вивчити, якщо не збираєшся йти у Ґарвард на точну механіку.

Що відбувається у нас: є спеціалізована школа, де дуже ґрунтовно вивчають гуманітарні дисципліни. Тільки з англійської 4 окремих предмети, плюс друга іноземна... І є, наприклад, хімія - 1 година на тиждень. За годину вивчити хімію можливо, якщо вчитель має талант та покликання, а учням хімія потрібна. Ну, кому потрібна хімія у Чернівцях - ті йдуть у 3-й ліцей до фахових педагогів. Кому не потрібна - мусять виконати учбовий план, затверджений державою.

Отут і відкривається безмежне поле для здирництва: учням хімія не потрібна, але мусять мати оцінку! Вчителю можна ту хімію взагалі не викладати, сиди собі на уроці в інтернеті чи розважайся байками, одного випадкового учня на всю школу для участі в олімпіаді тобі підготує університетський професор-хімік, а грамоту за підготовку дадуть тобі. Але чого просто сидіти? Можна з решти учнів душити бабло. Тим більше, що комусь потрібний середній бал, хтось успішно "тягнув" усі предмети до медалі і не хоче ту медаль втрачати через вашу хімію, яку ви, до речі, викладаєте настільки убого, що навіть сильні учні її не знають. Проблема не актуальна для "рядової" школи, але надзвичайно актуальна саме для спеціалізованих шкіл.

Далі буде...

AntohaCV
Поважний користувач
Дякував (ла): 761 раз
Подякували: 69 разів

Re: Болюча тема: нагле, системне здирництво у школі

Повідомлення AntohaCV » 12 грудня 2018, 13:52

Якщо привчати до здирництва - воно буде процвітати.
Всё будет хорошо - я узнавал:)

OlegLOA
Доцент
Дякував (ла): 1076 разів
Подякували: 1016 разів

Повідомлення OlegLOA » 12 грудня 2018, 13:59

Якраз радянська школа давала якісні знання.
Дійсно грунтовні знання по широкому колу предметів.
Комусь це подобалось, комусь - не дуже. Мені теж деякі предмети не подобались. Особливо ті де треба було запам'ятовувати якісь не дуже цікаві для мене дати, події... (історія). Також зовсім нецікаво було вчити англійську мову. Але... знання (навіть початкові) англійської мови для мене виявились корисними.
Стосовно спеціалізації - це спорне питання, наскільки воно доцільне в школі.
Чи може учень чи його батьки визначити що для цієї дитини актуально а що - ні.
Вивчення "широкого кола предметів" не тільки дає змогу визначитися з вибором у майбутньому, але і змінити спеціалізацію при необхідності.
До того ж, я наприклад для себе дійшов такого висновку, що навіть вивчення "непотрібних" предметів все одно корисне, це розвиток пам'яті і не тільки...
Звісно, якщо Ви хочете зі своєї дитини зробити "робота" який буде все життя виконувати одну й ту ж нескладну роботу - тоді мабуть не треба нічого в школі вивчати. Можна і взагалі в школу не ходити...

Здирництво - це зовсім інше питання, і з ним дійсно треба боротись.
Але ж... ви (чи хтось інший) хочете отримати медаль, але дитина не хоче вивчати якийсь предмет.
і починаються спроби "вирішити питання" як вже звикли...
То хто винен в цій ситуації?
Чи може наявність медалі - це обов'язково?
Сервіс-центр "ЕКСПЕРТ" - РЕМОНТ аудіо/відео техніки,комп'ютерів,моніторів та іншої електроніки
м.Чернівці, вул.Комарова,9АА(вхід з вул.Івасюка,100м від Комарова) тел.(МТС)0506027068, (КС)0975931050
https://goo.gl/mvzvhy

Master
Легенда Форуму
Дякував (ла): 2815 разів
Подякували: 2868 разів

Повідомлення Master » 12 грудня 2018, 14:05

золотая медаль сейчас - просто бляшка на память.
она больше нигде не учитывается.
Все, что вы видите во мне - это не мое, это ваше.
Мое - это то, что я вижу в вас. ©

Irbis
Забанен навсегда

Повідомлення Irbis » 12 грудня 2018, 14:12

AntohaCV писав:
12 грудня 2018, 13:52
Якщо привчати до здирництва - воно буде процвітати.
У даному випадку здирництво обумовлене недолугим стандартом освіти. Якщо би учні самостійно обирали предмети відповідно до своїх уподобань, потреб та планів, то конкретно у цій гімназії на хімію пішли би 1-2 учні.

А тут має місце таке собі "держзамовлення", коли держава оплачує нікому не потрібні послуги. І самі ці послуги не надаються, адже хімію ніхто не знає, навіть учнівська еліта. В інших сферах це має назву "нецільове використання бюджетних коштів" і за такі речі б'ють по організму. *punish*

Irbis
Забанен навсегда

Повідомлення Irbis » 12 грудня 2018, 14:27

OlegLOA писав:
12 грудня 2018, 13:59

Стосовно спеціалізації - це спорне питання, наскільки воно доцільне в школі.
Чи може учень чи його батьки визначити що для цієї дитини актуально а що - ні.
Це нібито спірне питання давно вирішено у США та інших нормальних країнах на користь спеціалізації. Ти або знаєш предмет ґрунтовно, або не знаєш його взагалі. І найбільше це стосується саме точних наук. Неможливо знати хімію на "півшишечки", це я вам можу авторитетно засвідчити, як колишній хімік-олімпіадник. Тому у США ти або береш предмет і вчиш його по-повній, або не береш взагалі. Нема сенсу вивчити Н2О, а решту пропустити. Можна дати якийсь оглядовий курс чи факультатив. Оцінка має бути двохбальна: склав або не склав. Якщо ж випускника оцінюють по 12-бальній шкалі, то світ думає, що він дійсно спєц високого рівня. А він ні в зуб ногою, тому що хімічка тільки бабло смоктала на "репетиторстві".

Irbis
Забанен навсегда

Повідомлення Irbis » 12 грудня 2018, 14:37

Master писав:
12 грудня 2018, 14:05
золотая медаль сейчас - просто бляшка на память.
она больше нигде не учитывается.
Це далеко не "бляшка" для дитини, яка пахала 11 років. І тим більше, коли всі вчителі визнають досягнення цієї дитини, а одна мразь робить вигляд, що вона якась там тіпа принципова, хоча насправді її ненажерливу утробу просто не купили у звичний і єдино зрозумілий для неї спосіб - хабарем.

Наприклад:

Знімок, де випускник Коломийської СШ №1 Марко Левандовський передає свою золоту медаль однокласниці Ользі Мацюк, облетів інтернет та став чи не найбільш обговорюваним на Прикарпатті. Після цієї непересічної події про історію з оцінюванням коломийської випускниці дізналася громадськість. Соцмережі почали гудіти від гніву, звинувачуючи вчительку в корупції та упередженому ставленні до тих учнів, які не ходять до неї на додаткові заняття. Вчителька ж, у свою чергу, за собою вини не відчуває. І запевняє, 8 балів, які вона поставила Ользі за перший семестр, справедливі. То чия правда – вивчали наші журналісти.

«В одному класі вчилась дуже розумна дівчинка, вона навіть школу починала з другого класу. Вона вірила у справедливість і в те, що країна у нас помінялась. Старанно вчилась, майже все на 12 балів, ставала переможницею і призеркою олімпіад з різних предметів. Але одна вчителька з історії в 11-му класі (мабуть, за те, що дівчинка не ходила до неї на репетиторство), ставить їй 8 і «рубає» золоту медаль. І ось на лінійці виходить до мікрофона її однокласник-медаліст Марко Левандовський і каже приблизно таке: «Ці слова я хочу сказати для Олі Мацюк. Ти не одержала золотої медалі, хоча, як ніхто, її заслуговуєш, тому це твоя медаль». При цьому знімає з себе медаль і вішає Олі на шию. Оце справжній чоловічий вчинок», – описує цю подію на своїй сторінці у Facebook Петро Крив’юк.

Як пише тижневик «Дзеркало Коломиї», вчинок Марка Левандовського так розчулив батька Ольги Мацюк пана Нестора, що той на випускному вечорі подарував свою золоту медаль, яку отримав 40 років тому, зі словами: «Це твоя медаль, ти її заслужив!».

Зображення

Master
Легенда Форуму

Повідомлення Master » 12 грудня 2018, 14:43

знакомо ... для моего сына тоже была такая травма, тоже 11 лет самый лучший ученик в классе , но ... завалил математику на ЗНО из за плохого самочувствия в тот день и ... с медалью пролетел ... от серебряной отказался принципиально...
но ничего ... пережили....

Irbis
Забанен навсегда

Повідомлення Irbis » 12 грудня 2018, 14:53

Master писав:
12 грудня 2018, 14:43
знакомо ... для моего сына тоже была такая травма, тоже 11 лет самый лучший ученик в классе , но ... завалил математику на ЗНО из за плохого самочувствия в тот день и ... с медалью пролетел ... от серебряной отказался принципиально...
но ничего ... пережили....
Ну... ЗНО - штука довольно объективная, тут ничего не попишешь. Я бы посмотрел на ЗНО по химии в одной из гимназий, если бы через него пропустили всех отличников той химички, включая её дочь. *pooh_lol*

Кстати, ота коломыйская мымра - там по роже всё видно: no comment

http://visty.in.ua/upload/medialibrary/ ... c661db.JPG

«Золота медаль нічого не відіграє, а ЗНО учениця здасть на високий бал», – Марта Грановська

Натомість вчителька історії Марта Грановська запевняє: 8 балів, які вона поставила Ользі за перший семестр і які не дозволили їй отримати золоту медаль, справедливі.

«В тому, що дитина не отримала золотої медалі, моєї вини немає, – наголошує Марта Грановська. – У першому семестрі рівень засвоєння знань в учениці не був високий. І хоч зараз у соцмережах вимагають, аби я опублікувала Олині контрольні, цього робити не буду. Це мої особисті з нею відносини, тому зайвий раз її травмувати та принижувати не буду. Хоча там близько не написано на відмінну оцінку. Чим це пояснено? Можливо, дитина мала завелике навантаження. До цієї ситуації призвела апатія дитини та її батьків».

Марта Грановська звинувачення у вимаганні ходити до неї на репетиторство відкидає. «У травні минулого року я попередила учнів: якщо в 10 класі давала шанс на виправлення, то в 11-му завищувати оцінки не буду, і з вересня потрібно починати вчитися, – розповідає М. Грановська. – За 25 років роботи в школі я мала певні надбання: була вчителем року у місті, мої учні ставали призерами обласних олімпіад... І тепер через цю суб’єктивну заяву батьків всі мої надбання зведені нанівець».

– У другому семестрі на мене чинився такий тиск, що я була змушена закривати очі на різні речі. Тому річну оцінку з історії поклала Олі 11 балів. Це саме той бал, який буде в атестаті і який впливатиме на вступ до вишу, – каже Марта Грановська. – Не могла я подумати, що здійметься такий галас. Нема медалі, то нема. Так буває щороку з кимось з випускників. Зараз золота медаль нічого не відіграє і на вступ до вишу не впливає.

Взяти та поламати ноги паскуді, щоб на костилях до школи повзала, нє?

Master
Легенда Форуму

Повідомлення Master » 12 грудня 2018, 14:59

Irbis писав:
12 грудня 2018, 14:53

Ну... ЗНО - штука довольно объективная, тут ничего не попишешь.
С одной стороны да ... объективная... но тем не менее тоже в какой то степени лотерея и предполагает быть в форме четко в определенное время...
к стате пробное ЗНО по той же математике он написал на отлично (182)... а реальное вытянул на 164 балла ...

Відповісти

Повернутись до “Освіта та навчання”