Корисні рослини
Додано: 25 серпня 2022, 18:54
Топінамбур - їжа і ліки. У давні часи, коли ліків ще не було, окремі народи примудрялися хворіти рідко, а жити довго. Топінамбур містить досить велику кількість сухих речовин (до 20%), серед яких до 80% становить полімерний гомолог фруктози – ІНУЛІН – полісахарид, гідроліз якого призводить до отримання нешкідливого для хворих на цукровий діабет цукру – фруктози.
Топінамбур містить мало клітковини і багатий набір мікроелементів.Бульби топінамбуру містять заліза 10,1мг%, марганцю - 44,0мг%, кальцію - 78,8мг%, магнію - 310,7мг%, калію - 1382,5мг%, натрію-17,2мг%. Топінамбур активно акумулює кремній з ґрунту, і в бульбах вміст цього елемента становить до 0,8% у розрахунку на суху речовину. За вмістом заліза, кремнію та цинку він перевершує картоплю, моркву та буряк. За вмістом вітамінів В1, В2, С топінамбур багатший за картоплю, моркву та буряки більш ніж у 3 рази.
Бульби топінамбуру використовують у їжу у сирому вигляді, а також печеними, смаженими. Із них готують овочеві супи, пюре, салати, пасту. Високий вміст інуліну в бульбах дозволяє використовувати топінамбур як сировину для отримання діабетичних продуктів харчування: борошна, соку, сиропу, кондитерських та хлібобулочних виробів. Властивість накопичувати в собі інулін – унікальна здатність топінамбуру.
Встановлено позитивний вплив інуліно-вмісних продуктів на регуляцію обміну речовин при захворюваннях на цукровий діабет, атеросклероз, ожиріння. Зниження цукру в крові у хворих на цукровий діабет, які споживають топінамбур, обумовлено високим вмістом інуліну, наявністю харчових волокон (пектину, целюлози), вітамінним та мінеральним складом.
Топінамбур містить мало клітковини і багатий набір мікроелементів.Бульби топінамбуру містять заліза 10,1мг%, марганцю - 44,0мг%, кальцію - 78,8мг%, магнію - 310,7мг%, калію - 1382,5мг%, натрію-17,2мг%. Топінамбур активно акумулює кремній з ґрунту, і в бульбах вміст цього елемента становить до 0,8% у розрахунку на суху речовину. За вмістом заліза, кремнію та цинку він перевершує картоплю, моркву та буряк. За вмістом вітамінів В1, В2, С топінамбур багатший за картоплю, моркву та буряки більш ніж у 3 рази.
Бульби топінамбуру використовують у їжу у сирому вигляді, а також печеними, смаженими. Із них готують овочеві супи, пюре, салати, пасту. Високий вміст інуліну в бульбах дозволяє використовувати топінамбур як сировину для отримання діабетичних продуктів харчування: борошна, соку, сиропу, кондитерських та хлібобулочних виробів. Властивість накопичувати в собі інулін – унікальна здатність топінамбуру.
Встановлено позитивний вплив інуліно-вмісних продуктів на регуляцію обміну речовин при захворюваннях на цукровий діабет, атеросклероз, ожиріння. Зниження цукру в крові у хворих на цукровий діабет, які споживають топінамбур, обумовлено високим вмістом інуліну, наявністю харчових волокон (пектину, целюлози), вітамінним та мінеральним складом.