У чернівчанина з рахунку в «Ощадбанку» зникло чверть мільйона гривень

Спілкування майже без обмежень
kreativ
Легенда Форуму
Дякував (ла): 636 разів
Подякували: 1768 разів
Контактна інформація:

У чернівчанина з рахунку в «Ощадбанку» зникло чверть мільйона гривень

Повідомлення kreativ » 19 листопада 2016, 14:02

У мережі «Фейсбук» чернівчанин Андрій Кравець опублікував пост, про те як з його рахунку в «Ощадбанку» зникло чверть мільйона гривень. Незважаючи на те, що відомо куди були переведені гроші, ні в самому банку, ні в поліції Чернівців, йому нічим не можуть допомогти і розводять руками.

«Мабуть, я вперше публікую пост з приводу своєї роботи, але сотні разів вдарившись об стіну байдужості наших правоохоронних органів та банківської системи прошу Вашої допомоги.

В самому кінці літа я попав майже в детективну історію, яку до цього не міг собі навіть уявити.

Я, як приватний підприємець, обслуговуюсь в ПАТ «Ощадбанк», тому що «віндіє» і всі вклади «гарантуються державою». 1 вересня, коли всі діти ідуть до школи з самого ранку я дізнаюсь що з мого рахунку в ПАТ «Ощадбанк» пропало 254 280 грн. Ми з моїм бухгалтером вирушаємо до Ощаду дізнатись в чому проблема і де мої гроші на що отримуємо відповідь: «25.08.2016 через клієнт-банк було створено платіжне доручення, яким ця сума була перерахована ФОП Веселова Юлія Юріївна (ІНН 3344212069) в ПАТ «ПриватБанк» в Черкаській області», яка в той же день всю суму зняла (інфа з моїх джерел). Побувши трохи в ролі детектива, я дізнався що цей ФОП був зареєстрований 22.08.2016, рахунок в Приваті відкритий 23.08.2016, а гроші знято 25.08.2016, тобто це була спланована операція. Далі я починаю до купи складати всі відомі факти і виходить наступна картина:

25.08.2016 в офісі зависає ноутбук, де встановлений клієнт-банк (на камерах відео-спостереження видно, що ніхто сторонній до ноутбуку не підходить, з електронним ключем не взаємодіє), і в момент поки на ноутбуці не було зображення з мого рахунку пливуть гроші. Після діагностики ми дізнаємось що вінчестер ноутбука повністю відформатований, жодної інформації не лишилось. Поки ми відновили роботу клієнт-банку настав той злощасний ранок 1-го вересня, коли я про все дізнався. Склавши цей пазл, набираю цю таємничу леді з Черкас і чую у відповідь жінку-тітушка і щось в стилі «тебе еще нужно доказать что я у тебя что-то взяла». В цей то момент я розумію що на обличчя злочинна діяльність, але поки ще не розумію як це все було реалізовано. Відразу звернувся в Ощадбанк, написав масу заяв, прохань про проведення розслідувань і т.д. (до речі, станом на 17.11.2016 так і не отримав відповіді), на що отримав шокуючу відповідь що це мої проблеми, а не проблеми банку, і мені треба звернутись в поліцію. Розуміючи що це державна установа і що там ніхто не буде вирішувати мої проблеми звернувся в поліцію, де був ще більш шокований. За кілька годин пересказавши свою історію ледве не всьому райвідділку (всім хто заходив в кабінет слідчого і хто хотів почути цей детектив) з відповіді зрозумів щось в стилі «Прийми наші співчуття, але хер його знає як це розслідувати і шансів на це майже немає». Після цього я прийняв рішення самостійно поїхати в Черкаси і поспілкуватись із слідчим та оперативним працівником, але там бачення ситуації приблизно таке ж як в поліції Чернівців.

Після цього я звернувся до гугла і знайшов таких же потерпілих як і я, навіть з того ж банку, хоча все керівництво Ощаду мені в очі казало, що це перший випадок на планеті за все існування банку і такого просто не може бути, тому що в них супер-крутий захист – USB-флешка. Вже провів ряд зустрічей з адвокатами друзів по нещастю, які вже довгий час воюють з системою та банками в судах, де також не розуміють механіку такого злочину і тут я зрозумів що прийшов час публічно звернутися до вищих ешелонів влади та правоохоронних органів. Я, як економіст, розумію що подібні хакерські атаки або «протікання» інформації в банківських рядах не вигідне нікому, в першу чергу банкам які замовчують такі випадки, але і мовчки боротись із бездіяльністю правоохоронної системи вже також не можу. Тим більше, що кіберполіцією ще не прийнято жодних дій за 2 місяця з моменту дачі показів, не допитаний ні один свідок по справі, не зроблено АБСОЛЮТНО НІЧОГО!

Друзі, дуже прошу долучитись до нашої боротьби вашими репостами. Прошу долучитись депутатів, чиновників, громадських активістів, журналістів (нажаль, у мене в ФБ не так багато людей). Надіюся, таким чином я зможу достукатись у владні кабінети. Якщо ж ні – наступним потерпілим можете стати і Ви або Ваше підприємство.

p.s. Із повною відповідальністю за свої слова можу заявити що мій «ощадбанкнедіє», «поліціярозслідуєтількипарковку» та «тобінічогонегарантованокраїною».
Зображення

Варто зазначити, що нарікань на роботу «Ощадбанку» в мережі предостатньо, але ніколи раніше не доводилось зустрічати подібні історії, коли з рахунку зникає значна сума коштів, а в банку навіть не намагаються допомогти своєму клієнту. Та як виявилось, насправді таких історій багато, просто «Ощадбанк» їх замовчує, щоб не відлякати клієнтів.

Але не варто забувати, що в «Ощадбанку» тримають гроші не тільки підприємці. Про це в коментарі до посту нагадав депутат міськради від «Народного контролю» Ярослав Петришин.

«У ощадбанку тримають гроші наші пенсіонери. Крім того там на рахунках казначейство тримає кошти міста. А це сотні мільйонів гривень.

Що буде, якщо одного разу знайдеться група спритників, які вкрадуть гроші нашого міста, а Ощадбанк розведе руками і нічого не робитиме???», – запитав депутат.

Нагадаємо, що з березня 2014 року «Ощадбанк» очолює член «Народного фронту» чернівчанин Андрій Пишний, який став Головою правління банку після того, як Прем’єр-міністром України став інший «фронтовик» з Чернівців Арсеній Яценюк.
http://times.cv.ua/2016/11/18/u-cherniv ... na-hryven/

я вот не все понял, как это произошло? по идее, кто то должен слить доступ тут у человека к ПК человеку в Черкассах? что то слишком технологично это все :?

Tweak
Постійний користувач
Дякував (ла): 60 разів
Подякували: 75 разів
Контактна інформація:

Re: У чернівчанина з рахунку в «Ощадбанку» зникло чверть мільйона гривень

Повідомлення Tweak » 19 листопада 2016, 15:34

Комп просто так завис? Кто делал диагностику? Почему диск отформатирован?

Может обычный взлом...

akinak
Адміністратор
Дякував (ла): 269 разів
Подякували: 1476 разів

Повідомлення akinak » 19 листопада 2016, 17:41

Технически это может быть просто троян на компьютере с установленным клиент-банком и воткнутым usb ключем.
Но в нормальной стране с нормальной банковской системой все бы разрулилось за 2 дня. Спрашиваем у ФОП, куда перевели - за что перевели? Отменяем транзакцию, возвращаем деньги на снова на счету, фоп черкасский должен привату 250к (ну да это дроп наверняка). В нашей же стране вот такие непонятки в стиле "докажи что ты не верблюд".

13ый воин
Експерт
Дякував (ла): 556 разів
Подякували: 390 разів

Повідомлення 13ый воин » 19 листопада 2016, 17:43

как пить дать кто то с банка замешан. Откуда известно про сумму денег на счету у конкретного человека?
а вариант когда троян уже вписан в скажем "обновление" от м банкинга у клиента? а потом тупо чиститься винт чтобы убрать улики? но один раз форматнуть не вариант, инфУ все равно можно достать
Куплю виниловые пластинки, запечатанные аудио кассеты, бобины для катушечного магнитофона,

akinak
Адміністратор

Повідомлення akinak » 19 листопада 2016, 18:09

К слову, можно и с другой строны.
Стоит ноут с воткнутым ключем, за ним кто-то сидит. Если не сидит - откуда инфа про "завис"? Происходит перевод денег - с точки зрения банка все штатно. Затем кто-то форматируется жесткий и говорит, что это глюк системы.
Как доказать, что не так?
Если же просто стоит ноут, без юзера, а ключ в сейфе - то тогда косяк банка. Но судя из текста все же не так было.

desperadoscv
Постійний користувач
Дякував (ла): 25 разів
Подякували: 43 рази

Повідомлення desperadoscv » 19 листопада 2016, 21:23

То почему я не открою карту в привате и перевел все финансы на епеймент
Течет крыша ? или уехала ? - Звони , поставим и залатаем)
0995544838 - Роман
Зображення

13ый воин
Експерт
Дякував (ла): 556 разів
Подякували: 390 разів

Повідомлення 13ый воин » 20 листопада 2016, 00:49

desperadoscv писав:То почему я не открою карту в привате и перевел все финансы на епеймент
а при чем тут приват?
Куплю виниловые пластинки, запечатанные аудио кассеты, бобины для катушечного магнитофона,

desperadoscv
Постійний користувач
Дякував (ла): 25 разів
Подякували: 43 рази

Повідомлення desperadoscv » 20 листопада 2016, 08:42

а какая разница, приват или ощад. та же система везде
Течет крыша ? или уехала ? - Звони , поставим и залатаем)
0995544838 - Роман
Зображення

Bublik
Постійний користувач
Дякував (ла): 67 разів
Подякували: 326 разів

Повідомлення Bublik » 20 листопада 2016, 11:55

.
Востаннє редагувалось 08 вересня 2021, 12:40 користувачем Bublik, всього редагувалось 1 раз.

akinak
Адміністратор

Повідомлення akinak » 20 листопада 2016, 12:59

Bublik писав:В нашій країні на банківському рахунку потрібно тримати стільки коштів скільки не жалко якщо пропадуть.
Ну тут речь о расчетном счете предприятия. Там и миллионы и миллиарды могут быть, для крупных предпритий типа завода или шахты.
Но даже если про физиков говорить - под матрасом думаете надежнее? Посмотрите статистику квартирных краж по Черновцам за прошлый год например.

Відповісти

Повернутись до “Флуд и флейм”